Enligt Schrödinger kan en katt i en låda vara antingen död eller levande, och tills det ögonblick vi ser efter befinner sig katten i ett kvanttillstånd där den är båda och samtidigt. Det är omöjligt att avgöra vilket innan man ser efter. På samma sätt är det med roulette; innan kulan har landat är det inte möjligt att avgöra var den ska landa. För en roulettespelare är det av yttersta vikt att komma ihåg att roulette är ett slumpspel. Många roulettespelare gör misstaget att de försöker se mönster där det inte finns några. Om kulan har landat på rött fem gånger i rad så tror vissa att det betyder att det är svarts tur nu. Medan andra tror att rött är ”on a roll”, och det därför är hög chans att det blir rött igen. Denna motsättning illustrerar det hela rätt väl. Det är omöjligt att avgöra var kulan ska landa baserat på tidigare resultat. Förutsatt att roulettebordet inte är trasigt eller riggat så att vissa nummer kommer upp mer ofta än andra, självklart.

Det betyder inte att du försämrar dina chanser att vinna om du spelar efter någon sorts system. Det betyder att din chans är exakt lika stor som om du spelade helt slumpmässigt. Det är alltså inte skadligt att spela efter något komplicerat system; om det roar en, så varför inte.

Problemet kommer om man försöker kombinera det med någon form av bettingsystem. Vissa spelar enligt principen att om rött har kommit upp 6 gånger, så börjar de spela på svart. Kommer rött upp igen, så dubblar de insatsen och fortsätter spela på svart. Detta system baserar sig på misstaget att de tror att det är sällsynt att en viss färg kommer upp så många gånger i rad, så inom ett fåtal snurrningar måste svart komma upp och bryta trenden. Dubbleringssystemet i roulette är riskfyllt, eftersom det är stor risk att man förlorar så många gånger i rad att man blir bankrutt. Dessa spelare tror sig ha hittat ett kryphål; en situation där de måste vinna inom ett fåtal omgångar.

Men slumpen fungerar inte på det viset; roulettebordet har inget minne. Tänk på det som att varje omgång är den första någonsin. Och försök dig inte på olika bettingsystem; inget av dem fungerar, och flera av dem är tvärtom mycket riskabla, och kan leda till att man förlorar alla sina marker mycket snabbt.